Programi za rad sa video zapisom

Posted on Updated on


Windows Live Movie Maker

Program je deo Windows XP, Vista, ali ne i Windows 7 – potrebno je da download-ujete program sa sajta Microsofta.

Kako se program koristi, možete videti ovde:

Sony Vegas

Program je razvila firma Sony. Program nije besplatan, ali ipak spada među najpopularnije programe z aobradu videa, zbog lakoće korišćenja i brojnih opcija.

Uputstvo za korišćenje možete videti ovde:

 

Camtasia Studio

Camtasia Studio je јoš jedan od programa za obradu videa.

Camtasia Studio i Camtasia for Mac su dva softvera za snimanje ekrana, objavljeni od kompanije TechSmith. Korisnik određuje područje ekrana, prozor koji treba biti snimljen ili ceo ekran. Ovo se podešava pre nego što snimanje započne. Moguće je snimiti zvuk iz mikrofona ili vaših zvučnika, te vam Camtasia Studio dopušta da postavite snimke vaše web kamere zajedno sa ekranom.

Produkcija sadržaja

Snimanje

Izlagač izvodi sve korake da demonstrira svoje radnje i može da ide iz jedne u drugu aplikaciju bez da prekine snimanje. Izlagač također može da pritisne određenu kombinaciju tastera u bilo koje vreme da zaustavi snimanje, nakon čega sofver zaustavi snimanje i snimi ono što je već urađeno po korisnički-definisanim postavkama (kao što je prikazivanje pokazivača miša). Novije verzije Camtasia Studia nude opciju prikazivanja obojenog kruga kada se klikne sa mišem, da bi se bolje ilustrovale radnje izlagača.

Postprodukcija

Nakon što je “prezentacija” snimljena, izlagač je može pregledati,  skratiti i/ili dodavati određene delove (ako je potrebno). Takođe, izlagač može da snimi svoj glas preko zvuka videa, da doda zvučne efekte ili muziku u prezentaciju. Camtasia dopušta snimanje zvuka dok je snimanje ekrana u toku, tako da izlagač može da izvrši naraciju tokom videa koja će se kasnije sačuvati tokom ovog procesa postprodukcije. Međutim, većina izlagača najčešće sačeka da se snimanje završi, nakon čega će snimati samo zvuk sa vlastito napisanog skripta.

Razvoj

Program dozvoljava da se datoteke skladište u vlasničkom formatu, koji je samo čitljiv od strane Camtasia programa; ovaj format omogućuje datoteke manje veličine, čak i za duže prezentacije. Camtasia pored ovoga, dozvoljava i “izvoz” odnosno skladištenje proizvedenih filmova ili prezentacija u široko rasprostranjene formate poput MPEG-2, MPEG-4 (odnosno .avi, .mp4, itd), koji se mogu čak puštati na računarima bez Camtasie instalirane.

Camtasia uputstvo se može naći ovde.

Camtasia Studio možete skinuti sa ovog linka.

(potrebno uređivanje)

Na ovom linku možete pronaći listu besplatnih video editora, koji su po nekoj kategoriji rangirani kao najbolji. Lista sadrži linkove i kratke opise 21 programa za Windows platformu.

 

3 thoughts on “Programi za rad sa video zapisom

    […] Programi za rad sa video zapisom […]

    Like

    […] Programi za rad sa video zapisom […]

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.