Linijska struktura. Razgranata struktura

Posted on Updated on


Linijska struktura

Linijska struktura je najjednostavniji primer kako primeniti algoritam, postupak, u rešavanju nekog problema (prva slika). Za neke ulazne podatke, ulazne promenljive, veličine, poznate činjenice, prostom obradom dobijaju se neki rezultati, izlazne promenljive, na osnovu kojih donosimo neke zaključke.

linijskaIfThen

Razgranata struktura

Međutim, u životu su mnogi naši koraci uslovljeni nekim događajem, i vrlo često ćemo na osnovu nekog uslova, zahteva, preuzeti sasvim različite korake u rešavanju, pristupu problemu. Ako imamo USLOV, onda ćemo, AKO USLOV VAŽI, preuzeti neke korake, a INAČE (ako uslov ne važi), neke sasvim druge korake.

Grafički, to se može videti na drugoj slici:

Na osnovu ulaznih podataka, AKO uslov važi, ONDA se izvršava naredba1, INAČE izvršava se naredba2 (ili jedna ili druga, ne mogu obe!!). Na osnovu toga dobićemo izlazne podatke (rezultat).

PR: Planiram dan. Ulazni podaci su mi domaći zadaci za današnji dan. Radim domaće zadatke. AKO sam završila domaće zadatke do 11h (uslov) ONDA ću ići sa drugaricom do grada, pre škole, INAČE ću ostati kod kuće i direktno otići u školu.

U ovom primeru rezultat se razlikuje u zavisnosti od uslova. U prvom slučaju uspevam da obavim dve aktivnosti (odlazak, u grad, odlazak u školu), u drugom samo jednu (odlazak u školu).

To se može prikazati i ovako:

IF uslov THEN

naredba1

ELSE

naredba2;

PRIMER: Sastaviti algoritam i program (aplikaciju) koja, za uneti ceo broj proverava da li je broj paran ili neparan.

Rešenje: U ovom zadatku ćemo se podsetiti funkcija MOD i DIV. Ako je broj deljiv sa 2, onda je paran, u suprotnom je neparan. Ako je deljiv sa 2, ostatak pri deljenju je 0 – i tu primenjujemo ugrađenu funkciju MOD.

ParanNeparan

Izgled aplikacije (forma):

Form1

A kod (program) izgleda ovako:

Code1

Primeri sa urađenim zadacima se mogu naći na portalu nasaskola.net ovde i zadaci za vežbu ovde.

Primer je rađen u Lazarus razvojnom okruženju.

2 thoughts on “Linijska struktura. Razgranata struktura

    […] Razgranata struktura IF-THEN […]

    Like

    […] čemu će biti reči u daljim poglavljima (videti Mapu […]

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.