Kontejnerske komponente

Posted on


Kontejnerske komponentesluže da vizuelno grupišu komponente. Kontejnerske komponente su:

  • GroupBox
  • Bevel
  • Panel

KontejnerskeKomponente

Kontejnerske komponente služe za grupisanje komponenata koje će biti povezane logički i fizički. Na primer, ko se kontejnerska komponenta učini nevidljivom, i sve komponente koje se nalaze u njoj postaće nevidljive.

GroupBox (okvir za grupu) je kontejnerska komponenta uokvirena tankom linijom, s natpisom za obeležavanje grupe. Natpis može da sadrži i znak prečicu za odabiranje grupe.

Za njegovo umetanje u obrazac postoji dugme prečica GroupBox, na stranici Standard, na paleti komponenata.

Ova komponenta nema neko posebno značenje ako se upotrebljava samostalno (nezavisno od ostalih komponenti). Njen značaj je da bude kontejner (kutija) za grupu komponenti koje se u njoj nalaze.
Grupisanje pomoću komponente GroupBox nema posebno funkcionalno značenje, već se koristi kada je potrebno vizuelno izdvojiti neke komponente od ostalih. Komponenta se obični koristi kada treba raditi s podacima koji logički predstavljaju određenu celinu.

Sve komponente koje se postave na GroupBox mu i pripadaju. Redosled postavljanja je sledeći: prvo se postavi komponenta GroupBox, a zatim komponente koje mu pripadaju.

Panel (ploča) je kontejnerska komponenta čija površina može da bude izdignuta ili utisnuta. Ova komponenta ima ulogu sličnu okviru za grupu, GroupBox. Osnovna namena joj je da grupiše druge komponente na svojoj površini. Osobine komponente Panel omogućuju da se ona koristi za dobijanje estetskih objekata na obrascu.
Oblik okvira se može definisati različitim kombinacijama njegovih osobina. Svaki panel ima dva okvira – spoljašnji i unutrašnji:

Bitne osobine:

  • BevelInner,
  • BevelOuter i
  • BevelWidth.

Za umetanje komponente u obrazac postoji dugme prečica Panel, na stranici Standard na paleti komponenata.

Bevel (ram) je komponenta bez prozora koja služi za vizuelno grupisanje komponenata. Za njegovo umetanje u obrazac postoji dugme prečica Bevel, na stranici Additional, na paleti komponenata.

Bitne osobine:

  • Shape (oblik) tipa nabrajanja odreĊuje vrstu rama.
  • Style (stil) tipa nabrajanja odreĊuje da li se prikazuje upušteno (bsLowered) ili izdignuto (bsRaised).

Primer je rađen u Lazarus razvojnom okruženju.

One thought on “Kontejnerske komponente

    […] Kontejnerske komponente […]

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.